1. Øk rekkevidden på elbilen om vinteren
Forvarm batteriet og kupeen mens bilen står til lading. Dette gir deg en varm og komfortabel bil klar til tur, samtidig som du sparer strøm. Elbiler bruker batteriet til å varme opp kupeen og frontruten, så forvarming kan virkelig gjøre en forskjell i vintermånedene.
2. Unngå skader på vindusviskere, speil og frontrute
Når det er kaldt og fuktig ute, kan is sette seg på bilen din. Ved å skru av vindusviskerne før du slår av bilen og deaktivere automatisk innfelling av sidespeil, kan du unngå skader. Dette er en enkel justering som kan spare deg for store utgifter og holde bilen i topp stand.
Vindusviskerne er en slitedel som lett kan glemmes, og så fort det snør eller regner blir mange overrasket av bråkete viskere. Slitte vindusviskere lager kunstneriske striper på ruta og gir dårlig sikt. Sjekk at gummien på viskerne er hel og ren. Dersom den er slitt, bytt viskere. De bør uansett byttes en gang i året.
Ikke glem å vaske innsiden av frontruten. Frontruten er utsatt for en del ytre påvirkninger, og finner du mange riper når du vasker ruten innvendig, bør du få noen til å se på den. Det må ikke nødvendigvis være steinsprutskade som er årsaken til å skifte, men isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir også slitasje. Ren og klar frontrute handler om trafikksikkerhet og god sikt.
3. Fyll på riktig spylervæske
Det er viktig å bruke spylervæske som er tilpasset vinteren, da den tåler temperaturer ned mot -18 grader. Ved å etterfylle med riktig spylervæske sikrer du at spyledysene ikke fryser fast, og du kan alltid ha klare vinduer når du trenger det. Dette gir tryggere og mer behagelige kjøreturer i vinterkulda.
4. Kontroller at alle lys virker
Høsten og vinteren krever gode lys på bilen, og nå er det ekstra viktig å sjekke at lysene fungerer som de skal og er riktig justert. Det er enkelt å sjekke om lysene på bilen fungerer. I moderne biler skal man få et varsel i dashbordet om en av lyspærene har gått. Men uansett varsel eller ikke, er det lurt å ta en runde rundt bilen og se om alle lys fungerer som de skal. Sjekk også fjernlyset når du er i gang. Bremselysene er vanskeligere å sjekke om du er alene. Et enkelt triks er å rygge opp til en vegg for å se om bremselysene fungerer når du tråkker inn bremsepedalen. Veggen kan også brukes til å sjekke de andre lysene. Er du usikker, så spør gjerne om noen hjemme eller naboen har mulighet til å se for deg.
5. Sjekk mønsterdybde og dekktrykk
Når vinteren og glatte veier nærmer seg, er det trygge og gode vinterdekk som gjelder. Minimumskravet for dekkmønster på vinterdekk er tre millimeter mønsterdybde over 2/3 av dekkets bredde, men vi anbefaler minimum fire millimeter. For bileiere som kjører lite, kan dekkene tilsynelatende se bra ut – med god mønsterdybde. Imidlertid aldres gummien og blir hard, noe som medfører dårlige egenskaper. Husk at korrekt lufttrykk er alfa og omega både når det gjelder sikkerhet, miljø og økonomi. Dekktrykket skal sjekkes når hjulene er kalde, og bør gjøres en gang i måneden.
6. Sjekk og vedlikeholdslad 12-volts batteriet
De fleste batterier varer i 5 til 7 år. Startproblemer og flatt batteri er blant de aller vanligste grunnene til at Viking må hjelpe norske bilister. Vedlikehold av batteriet i bilen din er viktig, og riktig lading er smart for å forlenge levetiden. Du finner nyttige tips om vedlikehold og lading av bilens 12-volts batteri her.
Vi fører kvalitetsprodukter fra OSRAM.
Kontakt din forhandler for gode priser på
- batterilader
- booster
- sikkerhetspakke